Ja, hur blev vårt liv så här egentligen?

Utsikt från huset

Vi bodde i ett hus med stor strandtomt och havsutsikt någon mil utanför Örnsköldsvik. Bor man vid havet så har man förmodligen en båt och vi hade en Buster Sun, en liten plåtlåda som vi var ute och stuffade runt i skärgården med. Sommartid var vi ute i båten så fort vi hade en ledig stund. Buster blev fylld till brädden med allt som vi skulle behöva som tält, täcken, kuddar (vi vägrade sova i sovsäck) mat vatten och andra ”brahasaker”. Äldste sonen som då bodde i en etta kommenterade vår packning med ” ni har med er mer i båten än vad jag har i min lägenhet”. Med andra ord vi hade väldigt mycket packning, men ska man vara ute en vecka eller mer och stuffa runt alla öar och kobbar så behövs det. Vintertid åkte vi upp till fjälls och åkte skoter och fiskade tillsammans med barnen. Två av våra barn har numera stugor i Gaskelite, ca. 7 mil ovanför Vilhelmina och där brukar vi husera under påskarna.

Uppe på Gitsfjället med barnen

Åren gick och vi blev äldre och bekvämare och till slut hittade vi nöjet med att vara ute i husbil där man har alla bekvämligheter med sig. Detta tack vare min syster som lånade ut sin bil till oss så att vi fick prova husbilslivet. Efter den sommaren så var vi fast. Köpte egen husbil och började upptäcka alla vackra platser som finns i vårt land och våra grannländer.

Fisketur utanför Heröj, Norge
Lofoten

Norge har ju alltid varit ett viktigt semestermål både pga. naturen men också fisket som vi älskar (kanske jag mest, min man har blivit tvungen att haka på) så Norge har vi utforskat från söder till norr. Vi har också varit på Gotland, Åland och kört efter Finlands västkust och naturligtvis Sverige. Vi har nog helst hållit oss till norra delen av landet eftersom vi tycker om att fricampa och i norrland finns det många möjligheter till just fricampig. Söderut är det svårt att komma in på småvägar som ofta är avstängda och dessutom så har vi alltid fri tillgång till vatten i norrland där det finns bäckar, åar och kallkällor med än så länge rent vatten.

Digerhufud, Gotland
Åland

Under våra resor har vi träffat många trevliga par som har bott permanent i sina husbilar. Sommartid har de varit hemma i Sverige och vintertid har de åkt söderut i Europa för att slippa kylan. Dessa människors berättelser fick oss att börja tänka på hur vi skulle vilja ha det. Sista åren så har vi haft otroligt mycket snö så det har varit väldigt mycket skottande, plus skottande av tak flera gånger och det är väl inte den trevligaste sysselsättning man kan hitta på.

Var är huset?

Allt detta ledde till att vi mer och mer började fundera på att bosätta oss permanent i husbilen. Funderingarna ledde till mer funderingar och till slut så började vi planera för att sälja huset, köpa oss en större husbil och hitta en plats där vi skulle kunna stå året runt. Vi måste bo kvar runt Örnsköldsvik eftersom jag har tre år kvar innan jag kan gå i pension. Men… ibland så kommer livet emellan och min man fick muskelreumatism och mådde verkligen inte bra. Som tur är så läker den ut sig själv så efter ungefär två år så kände han sig någotsånär som vanligt igen. Under tiden lyckades mitt hjärta få ”elfel” som jag blev tvungen att operera och efter det var jag pigg och alert igen. Det blev tre års försening av våra planer pga detta men tiden använde vi till att planera både försäljning av hus och boendet i husbilen. Vi hittade två campingar runt Örnsköldsvik som har åretruntöppet och valde då ”Solbackens camping” ca 1 mil från city, en lugn fin camping som drivs av EFS kyrkan, lagomt långt för mig till jobbet.

Humlan i vinterskrud

Vi var också land och rike runt på jakt efter en husbil som uppfyllde våra behov. Det blir ju lite skillnad med kraven när man ska bo permanent i husbilen jämfört om man bara är ute på semester i den. Till slut hittade vi ”Humlan” på samma firma, BW-fritid AB i Umeå, som vi också köpte vår tredje husbil hos. ”Humlan” är vår fjärde husbil och vår andra av modellen KNAUS.

Förutom att det var en KNAUS 900 LEG som uppfyllde alla våra kriterier så kände vi också att det var tryggt att köpa en bil på just BW eftersom de alltid har varit väldigt serviceminded än vilka problem vi har haft. Det blir ju än viktigare när vi bor permanent i husbilen. Det är inte bara att lämna in den och låta den stå på verkstaden tills den är klar, vi bor ju i den, så det ställer krav att de står beredda att åtgärda evenuella fel på en gång och det har fungerat perfekt. Måste verkligen ge BW en stor eloge både för servicen vid byte av bil och snabba åtgärder på felaktigheter.

Så blev det äntligen dags att börja förverkliga våra planer så i februari började vi tömma huset. Vi hyrde förråd där vi har packat in saker som vi kanske kommer att behöva (tror att det om något år kommer att bli en rensning av dessa också). Packade iväg massor till second hand, gav bort till barnen det de ville ha och kastade hur mycket som helst. Hur kan man spara på sig så mycket onödigt?! Maj gick huset ut till försäljning med allt vad det innebar med styling och visningar. Stylingen fick jag hjälp av min blivande sonhustru med och det blev fantastiskt bra, hon har verkligen öga för detta. Den det var synd om var vår stackars katt Skorven som var alldeles förvirrad för ena gången bodde vi i husbilen när det var visningar och nästa gång bodde vi i huset som nästan var helt tomt. Han hade ingen aning om var han hörde hemma.

Den 1:a augusti lämnade vi över huset till den nya ägaren och vi känner båda två att det blev helt rätt köpare så vårt hus är lämnade i trygga händer. Nu började äntligen vårt nya liv!

Vår ”extra” vardagsrum/hall

Nu har vi bott på Solbackens camping sedan den 31:a juli och än så länge känns det alldeles alldeles underbart! Ingen av oss har saknat huset utan vi tycker båda att vårt liv har fått en ny kvalitet. Vi har mer tid för varandra, behöver inte känna panik över allt som måste/borde göras utan vi kan ta dagen precis som den kommer (förutom att jag måste till jobbet såklart). Det finns ju hela tiden saker som ska göras som att hämta vatten, tömma gråvatten, städa, laga mat ja vardagliga saker som trots boendet hör till. Det som är skillnaden är att vi inte behöver känna ångest över det som borde ha gjorts på huset, hus kräver underhåll, vi har betydligt mindre yta som behöver skottas och vi tar huset med oss när vi åker någonstans så det behövs ingen som tittar till för att se om värmen fungerar så inget fryser sönder. Livet är helt enkelt enklare. För att inte tala om att vi har en överlycklig katt som äntligen fått ett ordnat liv.

Lycklig katt

Nu har vi en vinter framför oss med allt vad det innebär med snö och kyla och det är här jag har tänkt att ni ska få följa med oss, under den resan. Det här är helt nytt för oss och eftersom vi vet att snö och kyla kommer så känns det spännande att se hur vi kommer att klara av de prövningar som detta innebär. Klarar vi utmaningarna eller kommer vi att ge upp? Ja frågetecknen är många men vi går in i detta med full tillförsikt att vi ska kunna lösa de eventuella problem som kommer och tack vare att vi har haft tid att planera detta så känner vi oss helt trygga med det som kommer. Jag vet ingen som bor permanent i husbil/husvagn i norrland utan de jag vet om ”rymmer” till varmare breddgrader när det blir vinter. Om det finns någon som bor här i norrland permanent och som läser detta så hör av er, det är alltid trevligt att kunna utbyta erfarenheter.

Nu börjar vår resa och jag hoppas att ni hänger på!