Kvalitetsliv

Algarve Camping car Park

Så har vi alltså stått på den här ställplatsen sedan den 8:e november, det är otroligt hur fort tiden går! Vi har naturligtvis gjort både vandringar, cykelturer och en utflykt med Humlan, men jag tänkte att jag skulle börja med att beskriva ställplatsen lite för det tror jag att jag har missat tidigare.

Den här platsen ligger 1200 m från stranden vid Armacao de Pera och vi har ungefär 700 m ner till Continente Bom Dia, en affär som man kan likna vid Coop eller ICA, med hyfsat bra priser och sortiment plus att de har den enda kattmaten som Skorven gillar här i Portugal😸. Ställplatsen är inte inhägnad men på kvällen när personalen åker hem så stänger de en grind så det är bara de som bor här som kan ta sig in så det känns tryggt och skönt. Det är dessutom väldigt lugnt och tyst här (vi hade ett gäng fransmän som hade sina vilda fester men de fick inte vara kvar så nu har friden lagt sig över området igen). Platserna är på grus och finns i olika storlekar, först stod vi på en mellanplats där vår stora bil nästan inte fick plats men när våra vänner från Tyskland åkte iväg så bytte vi till deras stora plats så nu är det lätt att både ta sig in och ut. Skorven blev däremot förvirrad för nu måste han gå över vägen för att komma till sina jaktmarker men det lärde han sig fort. Det ryms 57 bilar här men allt som oftast trycks det ihop flera bilar på en plats när det är sällskap som kommer och vill stå tillsammans. Det känns lite vanskligt (i tanke på gasolen) men det är ju deras huvudvärk.

Det finns en slags reception där det också finns två tvättmaskiner och en torktumlare. Med så många bilar får man verkligen vara ute i tid för att hinna få en tvättid under dagen. Bredvid receptionen så har de gjort en uteplats med bord och stolar samt två grillar som man får använda och en boulebana (som det är mest fransmän som använder), det har också funnits någon form av lekplats med gungor och studsmatta men allt detta är bara trasor nu och i tanke på att det finns mest pensionärer här så är det nog ingen som saknar någon lekplats. Det finns en toalett, två varmduschar och en kalldusch men jag har aldrig nyttjat någon av dem eftersom vi har allt i vårt lilla hus. Tömningen för gråvatten, latrin och vattenpåfyllning är väldigt bra anordnad men är lite trång för vår stora bil men det fungerar. Det är iallafall väldigt rent och snyggt och det tycker jag är viktigast.

Som jag nämnt tidigare så är det två kvinnor (från frankrike) som äger den här platsen och den sköter de tillsammans med sina män. De är väldigt trevliga och servicemindade och kommer alltid med ett stort leende och hälsar godmorgon. Till jul hade vi, alla som stod här, en liten insamling och köpte en liten julklapp till dem. Den fick de efter julhelgerna när de bjöd på ”nyårsfest” vid receptionen. Vi skulle ha med oss egen mat samt glas, all dryck bjöd de på. Vi hade en fantastiskt mysig eftermiddag tillsammans med alla andra som bor här. Det är så fantastiskt trevligt att prata med alla och få ta del av allas olika livsval. Efter festen så hade vi en efterfest uppe hos våra holländska grannar och efter det gick vi till Thomas (en svensk kille från Umeå som har en ombyggd lastbil, väldigt fin) som bjöd på sushi. Det var nog den godaste sushin jag någonsin ätit (eller också var jag väldigt hungrig😋). Kurt-Åke som inte äter sushi fick kyckling med cashewnötter och ris som han också njöt av. Det blev en sen kväll men vi hade det väldigt trevligt.

Det har varit ganska lugnt med omsättningen på ställplatsen nu. De flesta står still och njuter av tillvaron. Om det någon gång åker iväg någon bil så fylls platsen upp på en gång, det verkar stå folk på kö för att komma hit så vi klöser oss fast med alla klor vi har😂. Vädret har varit jättefint, strålande sol på dagarna men inte mer än 14-15 grader i skuggan och runt 3-4 på nätterna🥶Det är tur att vi har värme i bilen (iallafall när vi står på el).

Vi har haft avskedsfest för våra tyska vänner och en bil av våra holländska grannar. Tyskarna skulle fortsätta vidare till goda vänner och så småningom tillbaka till Tyskland. Det holländska paret skulle fortsätta vidare till Marocko och vara där ett tag innan de fortsätter norrut. Fantastiskt fina vänliga och mysiga människor som vi verkligen hoppas att vi får träffa igen. Det var en både sorgens och glädjens kväll. Sorg för att de skulle åka men glädje för de nya äventyr de skulle ut på. Massor med varma hälsningar till Frank, Jaquline, Jürgen och Ina från oss (och Skorven). Hoppas att allt går bra för er och att ni alla mår bra. KRAM🤗

Vi har varit ut på promenader ner till city och stranden. Suttit och tagit en öl och ett glas vin (jag dricker inte öl) och tittat på alla turister som, vad vi tror, har lägenheter här. Det finns hur många ställen som helst som har lägenheter till salu och mycket som byggs. Precis nere vid stranden bygger de nu ett lägenhetskomplex för turister och det ser fantastiskt ut men har antagligen lika fantastiska priser.

En dag tog vi cyklarna och cyklade bort till en liten kyrka som ligger ute på en udde. Den var tyvärr stängd så vi fick inte gå in (jag som älskar att gå in i kyrkor) men det var ändå fint att se hur de hade gjort ett fint altare där man fick tända ljus. Sedan så gick vi ner till stranden (efter att ha låst fast cyklarna ordentligt) och slog läger vid en klippa. Där låg vi och solade, åt lite lunch och njöt av solen. Det blåste ganska mycket och det var stora vågor som kom rullande upp på stranden så någon direkt lust att bada hade vi inte. När jag skulle ligga och sola så förstörde en massa sandflugor min frid så till slut så gick jag iväg för att plocka snäckor, Kurt-Åke låg kvar och solade. Det finns fantastiskt mycket snäckor efter stranden och jag gick och letade efter en viss sort som jag har tänkt att göra något roligt av. Stranden var lång och vid slutet mot klippan som gick upp till kyrkan finns det en tunnel genom berget till den andra stranden på andra sidan kyrkan. Jag tyckte att det kändes lite otäckt att krypa igenom den så jag nöjde mig med att fota ingången😊. I sakta mak letande efter snäckor gick jag tillbaka till vår plats, Kurt-Åke var uppe och gick efter stranden så jag tänkte att han blivit less på att sola. När jag kom närmare såg jag att han även plockat bort vår strandfilt, ryggsäckarna och våra andra saker så jag tänkte att han var på väg att fara hem igen. Ju närmare jag kom desto mer förstod jag att något var fel för filten låg upplagd på klipporna, likaså ryggsäcken och våra andra saker. Jag hade mött ett par som hälsade väldigt glatt på mig så jag trodde nästan att det var svenskar men när jag kom fram till Kurt-Åke så fick jag förklaringen till deras glada hälsningar. Kurt-Åke hade legat och solat i godan ro när han hörde någon ropa för full hals, sedan hade han känt att han blev blöt och trodde att det var jag som stod och slog vatten på honom. När han tittade upp var det en jättevåg som kom dånande över honom och drog med sig allt löst på filten. Han lyckades rädda glasögon och keps men hans badbyxor, som han lagt bredvid sig, for med vågen ut i havet, förmodligen är de i Marocko nu, och sedan fick han hjälp av det spanska paret som försökt att varna honom att plocka ihop resten. Jaha… här händer det fantastiska saker och jag är inte ens i närheten, lite sur blir jag ju när jag missar såna spännande händelser😭. Nåja jag skakade och sopade av filten samt min stackars ryggsäck som också blivit dränkt (det var verkligen inte skönt att cykla hem med den på ryggen), sedan gick vi efter stranden och hoppades att vi skulle hitta badbyxorna men ack nej, de är nog i Marocko. Allt gick bra och inga viktiga saker försvann, tänk om glasögonen farit😱, så vi plockade ihop våra blöta saker och cyklade hem. Tänk vilka spännande dagar vi har🤣

I helgen har vi vädrat Humlan och varit på utflykt till en strand som ligger ca. 9 km från oss. Vi fick tipset från våra engelska grannar och det var ett mycket bra tips. Det fanns en stor fin ren parkering där det stod några husbilar. Under dagen så fylldes den på med en massa bilar och en massa människor. Stranden verkar vara någon form av fritidsområde för det var många löpare som kom förbi husbilen där vi stod och ”E4:an” började vid 6:30. De hade byggt träspångar som man kunde vandra på efter stranden. När vi gick efter den så insåg vi att vi kunde gå ända bort till den parkering vi stod på vid nyår och att lagunen också sträckte sig hela vägen bort till Armacao. Hela området är ett fågeldelta så du kan se både skedstorkar, flamingos och andra vadarfåglar. De fåglar vi såg var tärnor, sothöns och ett måspar som många var och matade så de kom i stora sjok och orsakade kaos för de som var ute och gick. Värmen var inte den bästa, vi hade 3 grader på natten och 13 grader under dagen. När vi gick ut på vår första promenad så tog Kurt-Åke på sig ullunderstället för att inte frysa (det behövdes inte), sedan kom vi på att vi skulle ta med oss stolarna och gå och sätta oss vid stranden. Jag tog stolarna och Kurt-Åke tog ryggsäcken med lite godsaker som vi skulle njuta av. När vi hade satt oss i lä så insåg vi båda att det var för varmt både med och utan ullunderställ så det slutade med att jag satt i bh och trosor och Kurt-Åke satt i bara kalsongerna. Det var tur att det inte passerade alltför mycket människor där😂

Idag så vaknade jag vid 5:30 av att Skorven ville in och när jag klev upp så kände jag att det var obehagligt kallt inne. Mycket riktigt, nu hade värmen lagt av igen och ALDE panelen blinkade ”lågt batteri” fastän alla batterier var fulla. Trots att jag både reestartade 12 V och startade bilen 4 gånger så fick jag inte värmen att fungera. Vi hade 13 grader varmt i bilen, och det var inte skönt, jag drog på mig ullsockar och morgonrock, kröp under täcket och tänkte att solen går snart upp och då blir det varmt. Sedan somnade jag. Kurt-Åke väckte mig vid 9 med kaffe, då hade solen kommit upp och det var riktigt skönt i bilen. Jag klev upp och duschade, passade på eftersom vi både ska tömma och fylla när vi kommer ”hem”, och sedan åkte vi mot Albufeira för att fylla på gas och tanka. Det var skönt att parkera på vår plats igen med våra fina grannar och med ström så nu ska vi väl förhoppningsvis ha värme inatt. Fick reda på av våra grannar att elen inte fungerat som den borde men tydligen har de för dålig styrka på elen i Armacao och när det blir så här kallt klarar inte nätet av förbrukningen. Detta skulle nu inte vara några som helst problem för oss bara våra system fungerat som de ska😠. Hoppas verkligen att Bergholms i Kristinehamn (huvudimportören för KNAUS i Sverige) lyckas hitta och lösa problemet när vi kommer dit i april.

Kram till er alla som orkar följa mig och mitt ojämna flöde🤗💖