Kvalitetsliv

Jul, Nyår och Trettondagen i Portugal

Så har vi då firat vår första jul i Portugal. Jag kan inte säga att det var den första julen utan snö för det har hänt att vi varit utan snö även när vi var i Sverige, men det var iallafall första julen i 20 gradig värme. Före jul så lyckades jag faktiskt baka mina chokladbiskvier i gasolugnen. Jag fick ju tag på en mandelkvarn som jag skrev om tidigare, det som var kul var att när jag började titta närmare på den så var den ”made in Sweden”. Lite vitsigt att man åker till Portugal och köper en mandelkvarn från Sverige😂. Gräddningen av bottnarna var lite kruxigt eftersom jag var tvungen att vända plåten flera gånger då värmen inte är jämn i ugnen. Bästa ugnen vi har haft i någon av husbilarna var i Valdemar (Sunlighten), där var gradantalet markerat och temperaturen hyfsat jämn. Nåja det blev chokladbiskvier och jag har fått godkänt av min man och våra grannar😋

Julaftonen startade vi med risgrynsgröt som sig bör och sedan hade vi knytkalas hos våra grannar där alla bilar runtomkring ingick. Det blev som vanligt en massa god mat och en mycket trevlig stund. Sedan skulle vi då titta på Kalle på play när vi kom hem men upptäckte till vår stora förtvivlan att det bara sänds kl 15:05 på julaftonen och inte någon annan tid och absolut inte på play😢. Jaha så var det med den saken… kunde inte göra så mycket åt det utan vi dukade upp vår julmiddag som bestod av sill, ägg och rödbetssallad samt en älgstek som vi fått av min syster och hennes man, mycket gott! Någon riktig skinka lyckades jag inte hitta här så nästa år så kommer vi att se till att vi har en med oss från Sverige. Resten av juldagarna tog vi det lugnt, var ner till stranden och solade, var och gick i staden och letade restaurang som vi kunde äta bröllopsmiddag på, vi firar ju 22-årig bröllopsdag den 29:e, men hittade ingen som vi blev sugna på så vi konstaterade att det blir middag hemma istället. Det som kändes konstigt var att vara så långt från mina nära och kära. Även om vi nu på grund av coronan inte firat jul tillsammans på några år så har de ändå funnits i närheten, nu kändes det verkligen hur hemskt långt borta alla är😢

Nere vid stranden stod det en massa fiskebåtar och det låg flera högar med nät bredvid båtarna. Medan vi låg och solade kom en traktor och sjösatte två fiskebåtar. Traktorn började med att dra båten i sanden så långt ut i vattnet som traktorn kunde köra, sedan så körde den till aktern på båten och satte någon form av gaffel i båten och styrde den längre ut. Sedan väntade de på rätt våg och när den kom så ”tvärputtade” traktorn ut båten som kvickt fällde ner och startade motorerna för att kunna gå ut till havs, det var lite häftigt att se😊. Det har blåst ganska mycket sedan vi kom hit så något riktigt bad har det inte blivit, däremot om man går lite för långt ut i vattnet så kommer havet och badar en alldeles själv😂. Både juldagen och nyårsdagen var det morgonbad vid ett av hotellen vid stranden och de som badat fick sedan varm choklad med konjak. Jag vet inte riktigt hur det fungerade men tydligen så skänkte hotellet pengar till ett barnhem för varje person som badade så om man betalde för badet eller inte har jag inte fått klart för mig eftersom vi var för trötta för att cykla ner. Men det var en väldigt trevlig idé, våra svenska grannar var naturligtvis hurtfriska och var ner båda mornarna.

På vår bröllopsdag kom våra svenska grannar med en flaska champagne till oss som vi öppnade kl 15:00 eftersom det var den tiden vi gifte oss för 22 år sedan. Tänk vad tiden går fort! Senare så kom både våra svenskar och det holländska paret som bor mittemot och skålade med oss. Till middag hade vi köpt kotletter som Kurt-Åke grillade och jag hade gjort en rotsaksgratäng, mycket gott! Tyvärr så har jag väldiga problem med att få tag på färsk grädde här så den blev lite mager med bara mjölk, jag vägrar köpa grädde som står på en hylla utan kyla och med utgångsdatum om ett år!

Nyåret firade vi nere i stan. Vi körde ner bilen till en stor parkering precis vid stranden där man får stå för 65 kr/dygn. Vi var ute och gick på stranden och vid fågeldeltat som finns bredvid parkeringen och sedan var vi och handlade kalkonbröst. Vår sed är ju att äta helstekt kalkon som nyårsmiddag men då brukar det ju inte bara vara jag och Kurt-Åke så i år fick det räcka med kalkonbröst. Jag lagade dock till dem som jag brukar göra med den hela kalkonen och det blev så gott!😋 Efter maten så försökte vi hitta ”Grevinnan och Betjänten” men det var samma med den som med Kalle Anka, sänds bara i Sverige, som tur var så skickade min yngsta dotter en youtube film så vi fick se den ändå, nyårsaftonen var räddad😂. Eftersom vi ligger en timme efter Sverige så hann vi skåla in det svenska nyåret tillsammans med nyårsdikten på Skansen (den sände de minsann utomlands!) och sedan så gick vi ut till festligheterna som de hade ordnat i city. De hade slagit upp en stor scen på stranden en bit bortanför oss där det tydligen var en känd grupp från Portugal som spelade. När vi kom dit så var det så mycket folk så vi lyckades inte ta oss fram för att se vilka det var men stämningen var på topp och alla sjöng med i sångerna. Vid tolvslaget så räknade orkestern ner och sedan startade fyrverkerierna. Jag lyckades bli duschad i champagne (lite synd på champagnen) och sedan var det bara att fly fältet. Här är det verkligen inga restriktioner gällande smällare inte! Vi skyndade oss tillbaka till bilen där Skorven var instängd för att han inte skulle behöva vara ensam i dånandet. Jag upplevde inte att han blev så hemskt rädd, det såg mest ut som att han funderade över vad det var som lyste upp himlen och small. Natten blev allt utom fridfull… vid tretiden började det lugna ner sig så att jag äntligen kunde somna, men det hade vi ju tagit i beräkning när vi valde att parkera nere i staden så det var bara att ta som en prövning😊 Morgonen efteråt var det väldigt lugnt när vi klev upp och packade ihop för att åka ”hem” igen. Alla som varit ute och festat på natten låg väl hemma och sov🤣. Tanken var att vi skulle passa på att tvätta kläder på vägen hem (det finns en stor tvättautomat vid affären där vi brukar handla) men allt var stängt och igenbommat så det var bara att glömma att få några rena kläder. När vi kom hem så gjorde vi en Jansson på den stackars ansjovisburken vi hade med oss och hade sparat för att ha som nyårsvickning men eftersom vi inte orkade fixa till den mitt i natten så blev det nu istället. Gissa om det var gott!!!😋

Tisdagen efter nyår så bestämde vi oss för att åka ut på en liten utflykt. Vi hade bestämt oss för att åka så långt sydväst som man kan komma i Portugal och då hamnade vi i Sagres. Där hittade vi också en stor parkering med en massa andra husbilar där vi kunde stå. Det var många yngre med surfbrädor som stod där också och när vi kom ner till stranden förstod vi att det måste vara någon form av surfmekka för det låg en massa surfare och guppade på sina brädor, väntande på en perfekt våg. Jag var nästan orolig att de skulle köra över varandra när de var så många men de var säkert vana för inget allvarligt hände medans vi stod och tittade på. Klipporna ut mot havet var enormt mäktiga och längst upp efter kanterna satt folk och fiskade, jag förstår inte att de vågade vara så långt ut! Parkeringen var vid ett stort fort byggt på 1700-talet och som hade skyddat Portugal mot invasion. Det var ett enormt område så när vi hade gått runt hela så hade vi gått nästan 7 km, puh! Men det var fantastiskt att se och på vissa ställen så fanns det djupa grottor där vågorna hördes långt under oss. Det var inga grottor man fick gå ner i så vi fick aldrig se hur havet slog in men vi hörde det. Som vanligt så träffar vi en massa människor ute på våra äventyr och den här gången träffade vi ett par från Piteå, trevligt med lite norrlänningar😊 De hade varit ute väldigt mycket så vi fick goda råd från dem och tips om vart vi kunde åka, mycket intressant.

Natten var väldigt lugn men redan tidigt på morgonen så började bilar att komma och åka. Omsättningen på surfarna var enorm. Skorven som varit ute hela natten, lycklig över att få vara på ett nytt ställe, insåg direkt när vi klev upp att vi var på väg igen, vilket han inte ville. Så istället för att vara trött och sova stack han iväg ut igen så vi kunde inte göra annat än vänta på att han skulle komma in igen. Som tur var så behövde vi inte vänta flera timmar. Vi hade tidigare tänkt gå ut till den fyr som står längst sydväst i Portugal, vi såg den från parkeringen, men insåg att den var alldeles för långt bort så nu körde vi ut till den innan vi skulle vända hemåt igen. Återigen blev vi imponerade av den brutala strandlinjen med tvära branta klippor som störtar rakt ner i havet som rytande slår upp på dess väggar. Häftigt!!! Vid fyren så fanns det ett litet fik och några souvenirbutiker. Det var tyvärr inga riktigt fina hantverk utan mest krimskrams, sånt som brukar finnas. De hade så fina lerskulpturer utanför butikerna men jag hittade inga som var till salu. De kanske finns att köpa någon annan stans (kanske tur att jag inte hittade några för var ska jag ha dem🤣).

Sliten katt efter en hård natt (han är sur också över att vara på samma ställe som förut)

Så vände vi då hemåt igen och var lite tveksamma om vi skulle fortsätta att bo på ställplatsen i Armacao eller om vi skulle flytta oss någon annanstans men när vi kom tillbaka (efter att äntligen fått tvätta kläderna) så kändes det väldigt skönt att få parkera ”hemma” på vår plats, med våra grannar, så vi beslutade oss för att fortsättningsvis bo kvar här och nöja oss med att göra utflykter. Den ende som blev sur över att vara tillbaka på gamla stället var Skorven, han älskar ju nya äventyr.