Kvalitetsliv

Portugal

Tänk vad tiden går fort! Fastän vi egentligen inte har några måsten så rusar bara dagarna iväg. Efter vår första natt här på ”Algarve Camping Car Park” på ”ickeplatsen” så fick vi en egen plats med ström. Skönt att äntligen få slappna av och boa in oss lite. Platsen kostar 7Euro och elen 3 Euro så med svenska pengar så kostar varje dygn 109 kr, helt ok tycker vi. Har nu betalat fram till den 5:e december så vi kommer att fira 1:a advent här och sedan får vi se vad som händer. Som det känns nu så blir det nog jul och nyår här också, men man vet aldrig…

Vad gör vi på dagarna då? Förutom det vardagliga som att tömma avlopp och toa samt fylla vatten så har vi varit ute och vandrat lite, både ner till stranden och centrum i Armacao de Pera som ligger 1200 meter bort samt upp i bergen. Det finns jättefina stigar som man kan följa och ibland hamnar man i skogsområden och ibland landar man i små samhällen som finns runt om i bergen. Det byggs mycket här både i samhället och utanför och vi har sett massor med skyltar om lägenheter som är till salu, har dock inte sett några priser men eftersom vi är i Algarve området skulle jag tro att de är ganska dyra. Vi har också cyklat en hel del, både in till stan och runt om i bergsområdet. Hamnade på en liten väg som kantades med Fikonkaktusar, tur att man inte cyklade omkull!😂

En dag kopplade vi bort Humlan och åkte tillbaka till Albuferia för att träffa gamla vänner som också befinner sig i Portugal. Tänk att man måste till Portugal för att kunna träffas😄 Vi hade en mycket trevlig stund tillsammans med dem och sedan åkte vi iväg för att handla och fylla gas. Vi hade fått tips om ett ställe som heter ”Lusiadagas” där de kan fylla svenska gasflaskor, helt perfekt. Tyvärr så är det som med allt annat, smala branta vägar och trånga utfarter så det var lite spännande innan vi lyckats ta oss ut från gasfyllaren. Efter det äventyret så var det jätteskönt att få komma tillbaka till ställplatsen och bara köra in på ”vår” plats, parkera och ställa ut möbler och markis igen.

I lördags (19/11) så kom våra svenska grannar (vi träffade dem första kvällen vi stod på den här platsen) och bjöd in oss till knytkalas som de skulle ha på kvällen. En mycket trevlig kväll med 2 tyska par, 1 holländskt par, en ensam svensk man (som kommit under dagen) och 2 svenska par ( vi och det andra paret). Otroligt kul att få träffa nya människor och byta erfarenheter med. Vi satt och pratade till det blev mörkt (18:30) sedan bröt vi upp för när solen gått ner så blir det förutom väldigt mörkt även rått och kallt. Både jag och Kurt-Åke frös så vi satte på värmen i Humlan när vi kom in. Sedan låg vi och läste men de andra höll igång ett bra tag till. Skönt med egen kuppe😊

Allt har fungerat bra men lite trassel och missöden måste man ju ha. Vi kan ju börja med vårt underbara WiFi som fungerat så bra ända tills vi skulle fylla på kortet som visade sig vara hopplöst. Ingen här kunde fylla på vårt tyska O2 kort som vi köpte i Flensburg så det blev till att köpa ett nytt portugisiskt simkort till WiFi:n, det kommer förhoppningsvis att fungera så länge vi är kvar i Portugal men går vi in i Spanien så blir det problem igen, suck. Detta är ett problem som blir det första jag kommer att åtgärda när vi kommer hem till Sverige igen. Fixa ett kort som fungerar överallt och som jag kan fylla på själv via någon app eller bank. Sedan så var Kurt-Åke och tömde toan och lyckades tappa locket till tömningsröret i avloppet, nej det var egentligen inte hans fel för det kom en ordentlig vindpust som blåste ner locket i latrintömningen som bara är ett stort öppet hål. Locket försvann dock ner i avgrunden till Kurt-Åkes stora förtvivlan. Ja, ja vi fixade det med gladpack och ett gummiband. Sedan fick vi reda på att det nere på campingen i stan finns en tillbehörsbutik så vi hoppade på cyklarna och cyklade dit bara för att upptäcka att de inte hade öppet på lördagar och söndagar. Cyklade tillbaka på tisdagen eftersom vi ändå var tvungen att fylla på simkortet då (det räckte bara 8 dagar första perioden, nu förlängde vi till 30 dagar). Till vår stora lycka så hade de ett original lock till vår toakassett, skönt!

Nu har det kommit ett svenskt par till så i fredags hade vi en ”svenskkväll” tillsammans med ost, kex och lite annat plock samt god dryck förståss. Det var mycket trevligt att bara få prata svenska en kväll och roligt att få höra om alla andras äventyr.

Igår (lördag) var vi iväg på en långtur på cykel. Tanken var att vi skulle cykla ner till en strand med stora klippformationer och grottor men som vanligt så visade GPS:n någon konstig väg så till slut hamnade vi mitt inne i bergen i ingenstans och höll nästan inte på att hitta ut därifrån. Långa sträckor var vi tvungna att stura cyklarna för att det var så dålig väg och ibland väldigt brant. Till slut kom vi till ett samhälle väster om Armancao de Pera och där träffade vi en kvinna som hjälpte oss på rätt väg, lustigt nog så visade det sig att hon var svenska och bor här i Portugal. Hon tipsade om fina stränder och annat som är sevärt så det var det var ett mycket givande möte.

Idag är det 1:a advent… det känns lite konstigt eftersom vädret är för oss sommar med mellan 19- och 23 grader varmt på dagarna. Det har regnat några dagar och då har temperaturen såklart varit lägre, det är ju trots allt vinter här nere nu och vinden är lite kylig, men när solen är framme är det helt underbart. Än har vi inte varit ner och badat just pga av att det varit lite sämre väder men också för att det har blåst för mycket men om vi står kvar här till jul så får vi väl ta den stora jultvagningen i havet😊

Advent i fjol

1:a advent var det ju frågan om… känns konstigt att inte sätta upp några adventsstjärnor (hade packat en liten låda med våra julsaker som vi skulle ta med men tyvärr står den kvar i förrådet i Ö-vik😥). Ska nog köpa några små julsaker här för lite pynt vill vi ha, sedan så finns det fantastiska julstjärnor så en sådan kommer det också att bli. Hur det sedan blir med julbak och mat vet jag inte. Det finns någon som kommer att sakna chokladbiskvierna, och inte är det Skorven, så jag får se om jag ska försöka ge mig på dem i gasolugnen. Annorlunda kommer det i alla fall att bli men när vi följer vädret hemma i Sverige så är vår tillvaro helt underbar! Saknar verkligen inte vare sig snö eller kyla och det känns skönt att veta att vi inte kommer att behöva vare sig skotta snö eller skrapa is😀