Kvalitetsliv

På resande fot

Äntligen så har vi då börjat vårat stora äventyr, resan ut i Europa! Nu måste jag börja detta inlägg med att be om ursäkt till alla Er som väntat på att få läsa var vi är och vad som händer med oss. Att ha en blogg i utlandet var inte så lätt som jag hade tänkt😥 Till att börja med så får jag inte vårt WiFi att fungera utomlands, jag tyckte att jag kollat allt, skaffat ny router som skulle fungera bättre än den gamla, kollat att vårt SIM kort skulle fungera i Europa men ack nej! Problemen började så fort vi kört över Öresundsbron när min mobil bara helt la av. Efter att ha stått på en camping med WiFi så fick jag igång telefonen men routern vägrade koppla in. Körde runt i Odense och letade ett ställe där de kunde hjälpa oss med detta. Fick köpa ett nytt SIM kort som skulle fungera i Europa. Fick igång WiFi i Danmark men när vi kom till Tyskland var det samma visa igen. In på Media Markt i Flensburg och fick tag på en tjej som visste precis vad vårt problem var eftersom hon själv hade varit ute och rest. Köpte ett nytt SIM kort och nu fungerade allt… i Tyskland. När vi kom in i Nederländerna så tappade vår router kontakten med nätverket och sen har aldrig routern fungerat😔 Jag har full mottagning på WiFi men ingen kontakt med nätverket. Detta gör att jag bara kan skriva till Er när jag befinner mig på något ställe som har WiFi som nu😊. Om någon som läser detta har någon lösning på problemet så mottas den med tacksamhet.

Nog om detta men nu vet ni varför det är lite ojämt med uppdateringar på vår resa.

Vi åkte som sagt över Öresundsbron vilket var ganska häftigt. Något jag började undra över var varför de inte gick över högre upp för då skulle de inte behövt göra så lång bro🤔 Nåja det var häftigt som sagt. Vi behövde tanka så vi letade oss in till en Shell mack inne i Köpenhamn, det var där min mobil la av, och sedan fortsatte vi mot Odense som vi tyckte var ett lämpligt mål för dagen. Enligt appen så skulle det vara en ställplats utanför campingen men den hittade vi inte så det blev en natt med campingpriser för oss. En helt ok camping med allt som man behövde. Nästa dag så fortsatte vi vår resa efter att först jagat SIM kort och kom så småningom till Flensburg. Där hade de gjort en jättefin ställplats på en parkering utanför ett stort köpcentrum med grå/svart vatten tömning samt färskvatten. Vattnet kostade dock 1 Euro så det gällde att man hade mynt, vilket vi inte hade. Som tur var så kom svenskar och ställde sig bakom oss så vi fick köpa mynt av dem och vattenpåfyllnaden var räddad. Där gick vi då in på köpcentrat och köpte ett nytt SIM kort och sedan fortsatte vi vår resa.

Vi åkte vidare i Tyskland och hamnade till slut på en camping i Husum!, ja det finns i Tyskland också! För oss så är det ju en liten ort ovanför Örnsköldsvik men där var vi ju inte. Där firade vi Kurt-Åkes födelsedag med köttfärssås och spagetti och chokladpudding och sedan tog vi en underbar dusch i husbilen eftersom vi hade vattenpåfyllnad alldeles utanför bilen. Campingen låg alldeles vid havet men tyvärr så var det inget man kunde se om man inte gick över de stora vallarna som de har byggt som skydd. Stå med havsutsikt här går inte alls eftersom dessa vallar följer hela Atlantkusten i Tyskland, Nederländerna och Belgien. I Flensburg var vi in och köpte extralås till dörrarna på skåpet bak och de passade vi på att montera innan vi lämnade Husum. Det blev jättebra och känns tryggt att om någon vill ta sig in så får de jobba lite hårdare.😊

Nästa anhalt blev Cuxhaven och där hittade vi en parkering vid någon typ av naturreservat där de beskrev uppbyggnaden av de skyddsvallar vi hela tiden ser. Vi såg stora lastfartyg när de gick ut från hamnen men mycket skymdes av vallen. Det var i alla fall en lugn natt med båtarnas dunkande som var det enda ljud som hördes. Nästa morgon så bar det av mot Groningen i Holland. Kurtan var morgonpigg och lyckades även få upp mig så vid 10 var vi på rull igen. Väl framme så skulle vi leta reda på en plats som jag hittat på Park4Night (en app med ställplatser/parkeringar) men vår GPS tog oss in i ett villaområde och till slut blev vi stoppade av en man som undrade vad vi höll på med. Jag visade honom den plats vi var på väg till och istället för att förklara vägen så körde han före oss hela vägen dit så att vi kom rätt. Det är tur att det finns vänliga människor i världen! Som tack bjöd vi på kaffe och fick en mycket trevlig pratstund med information om vår fortsatta färdväg. Nästa morgon fortsatte vår färd och efter att ha kört in i en stad på minimala vägar för att kunna handla lite, upptäckt att affären inte tog kort (de hade som tur var en uttagsautomat utanför, och äntligen tagit oss ut på stora vägen igen så körde vi över Atlantvallen, en stor vall som byggdes under 1920 talet för att hindra vattnet från Nordsjön att komma in och översvämma de lägre liggande byarna innanför vallen. Innanför vallen ligger insjön IJsselmeer vars nivå regleras via dammar i vallen. Tyvärr kunde vi inte stanna vid några av rastplatserna eftersom det pågick vägarbete efter hela vallen så vi fick aldrig se havet men insjön såg vi och där både blåste och regnade det friskt. Nu blev det återigen problem med att hitta en camping/ställplats för de flesta campingarna var stängda för säsongen men till slut hittade vi till en minicamping som låg inne på en gård med några få platser men ändå med all service. Efter allt letande och virrande på alla vägar och gator var vi bara tacksamma över att ha hittat en plats att stå på så vi ankrade fast oss och gick och la oss. Nästa morgon pratade jag med vår tyske granne och fick reda på var jag skulle betala platsen. Det var en en ensam dam med en arg hund som ägde platsen men hon var väldigt bra på engelska och vi hade en mycket trevlig pratstund innan vi åkte därifrån. Nästa dag fortsatte vi och hamnade till slut i hamnen vid Hoek van Holland där färjorna mot England går. Parkeringen var kanske inte den bästa men efter att ha hållit reda på 4-6 filer på motorvägen, bilköer och galna bilister så var min ork helt slut och jag vägrade köra en enda meter till. Skorven kunde vi inte släppa lös här så min natt blev ju lite störd pga nattvandringar med Skorven men det var ok. Nästa mål vi hade satt var Middelburg och när vi kom dit så insåg vi att vi nog borde ha mera lösa pengar eftersom de flesta små ställplatserna inte tar kort, så Kurt-Åke körde in i staden och efter mycket spännande gator där vi med knapp nöd rymdes parkerade han och jag skulle gå och leta reda på en bankomat. Jag hittade bankomaten men där var det stopp… jag hittade inte tillbaka till Humlan. Efter en timmes irrande runt i Middelburg hittade jag äntligen tillbaka till den gata som vi parkerat på med vägledning från kyrkan som jag hade haft som riktmärke, snacka om extramotion😅

Efter detta äventyr så körde vi vidare till nästa minicamping som också låg precis vid havet som man inte ser pga av dessa vallar. När vi skulle köra in och parkera så lyckades vi köra fast på den blöta marken men kom loss och kunde parkera. Där stod vi två dygn för att kunna städa lite och tvätta kläder, tyvärr så var jag inte uppmärksam nog på tvättmaskinen så kläderna blev bara nästan tvättade, jag skulle ha behövt lägga i mera pengar för att programmet skulle ha gått färdigt. Det resulterade i att jag nu har en tvättkorg full med nästan tvättade kläder😝 Tyvärr så började det regna igen sista natten så när vi skulle iväg så körde vi fast igen. Kurtan gick till ägaren av campingen som kom med en traktor för att hjälpa oss men av någon anledning så lyckades dragskruven som vi fäster i bilen gå av så nu kunde inte traktorn hjälpa oss. Det strömmade till människor som kom med både plattor och mattor och handkraft så efter ett tag så lyckades vi äntligen komma på fast mark, nu var det bara rengöring av allt som behövdes. Aldrig mera blöta gräsmattor!!!

Fortsättningen blev nu mot Belgien och kortaste vägen var genom en 6,6 km lång tunnel, häftigt! Den här kvällen landade vi strax ovanför Brugge på en parkering bredvid en kanal där lastpråmar går. Lite kul att se att det fortfarande fraktas saker på båtar. Trots regn under natten så var det soligt när vi vaknade så nu klistrade vi fast våra ”döda vinkeln” dekaler på bilen. Dessa måste vi ha när vi kommer in i Frankrike. Vi har nu beslutat oss för att inte fortsätta på dessa småvägar utan att försöka ta oss mot de större vägarna. Småvägarna är för små för våran stora husbil och för dåliga. Dessutom tar de oss igenom små byar där husbilen nästan inte kommer runt i korsningarna, jag var tvungen att backa och ta om på ett ställe och det är inte kul. Vi kom in i Frankrike via små byar så Kurtan blev så besviken när han inte fick se gränsskylten. Vårt mål var Saint Omer som låg på lagom distans och under resan när jag läste på om staden så upptäckte jag att Notre Dame fanns där och dit ville jag såklart! Kurtan körde in i staden och lyckades hitta en parkering på ett torg nära katedralen (hjälp så trångt det var!). Vi gick in till Notre Dame och blev väldigt imponerad av dess enorma storlek och den utsökta arkitekturen. Helt otroligt vilket arbete som lagts ner på denna katedral. Nu fick vi ju dessutom veta att Notre Dam finns i Saint Omer, Nice, Marsielle, Paris och Remis. Den katedral vi tänker på när det gäller Ringaren i Notre Dam är ju i Paris och jag visste faktiskt inte att det fanns flera. Nu skulle vi söka oss en plats att stå på för natten och återigen blev det ett virrande runt landsbygden på minimala vägar genom minimala byar innan vi äntligen hittade en parkering utanför en skola där vi stannade. Vid det här laget var vi så trötta att vi nog skulle ha stannat även om vi inte fått stå där. Ny dag och nya äventyr och nu skulle vi leta oss ut på motorvägen eftersom vi var trötta på alla småvägar. Naturligtvis blev det spännande på en gång eftersom vi hamnade vid en betalstation så fort vi närmade oss motorvägen och inte visste vi hur vi skulle göra där. Som tur var så finns det fortfarande snälla människor i världen så en snäll dam kom och visade mig att jag skulle trycka för att få en biljett. Okej, nu hade jag en biljett men var skulle jag betala den? Stannade på en parkering med långtradare och frågade en av männen som berättade att det kommer betalstationer längre fram. Ok, körde vidare och när vi stannade på en rastplats hittade vi en betalstation som vi var in och betalade på. Fortsatte och skulle nu återigen leta reda på en ställplats. Körde av motorvägen och kom då fram till en ny bom, som inte gick upp än vad jag gjorde. Då kom en snäll man fram och bad mig stoppa in biljetten, jag hade ju ingen biljett…, då ringde han supporten och de öppnade bommen. Efteråt så förstod jag att jag skulle ha stoppat in biljetten som jag fick vid första bommen och betalat för den sträcka som jag kört på motorvägen. Ja, ja, man lär så länge man lever😄. Nästa ställe vi hamnade på hette Theberville och var en liten fin by med en fin ställplats för husbilar med all service. Platsen var gratis men vatten och el var man tvungen att betala för. Betalningen sköttes med poletter som man fick köpa i byns bageri som tyvärr var stängt när vi kom dit. Kurtan klev upp tidigt för att få tag på poletter så att vi skulle få ström och vatten och då köpte han också nybakat bröd som vi fick till frukost. Lyx! Fortsättningen på den här dagen blev motorväg. Skönt med bra vägar och samtidigt kan jag tycka att jag fick mycket finare vyer efter motorvägen än efter småvägarna. Jag har alltid tänkt mig Frankrike som platt men nu inser jag att jag har haft helt fel. Visst finns det områden med kilometerlånga fält men det finns också böljande kullar med vacker växtlighet. Vi körde igenom de sju dalarnas landskap och där gick det verkligen upp och ner med otroliga vyer! Jag förstår verkligen varför världens konstnärer vill till Frankrike för att måla. Tyvärr så gör de sig inte lika bra på kort om man inte har en riktigt avancerad utrustning men jag har försökt fota lite i alla fall. Vi har också kört förbi hur många slott som helst, undrar vad de har använt dem till och är det privatpersoner som rår om dem? Den här natten stod vi på en parkering vid en flod mitt inne i en stad. Det var lugnt och skönt men vi blev brutalt uppväckta av en traktor och en flismaskin som kom och skulle ta reda på stockar som låg bredvid oss. Snacka om uppvaknande!😄 Nåja nu var vi ju ändå vakna så det var ju lika bra att komma iväg. Har nu ställt in oss på Bordeaux dit det är 31 mil sedan är det ca 25 till Biarritz och sedan är vi i Spanien. Ska bli skönt att lämna Frankrike för de är verkligen inte människovänliga här. Allt skulle då ha gått bra men den galna GPS:n tog oss återigen in på kostigar genom byar där vi nästan var tvungen att pressa oss fram genom gränderna innan den äntligen tog ut oss på motorvägen igen. Jag förstår inte varför den är så illvillig mot oss! Efter många mil på motorvägen så gick vi in på en rastplats där vi stannade för natten. Det var en stor plats med både tankstation och restaurang och vi hittade en bra plats där vi kunde släppa Skorven lös. Tyvärr var det ju en rastplats så A63:an gick precis utanför så för mig var det svårt att sova. Kurtan kan ju ta ur hörapparaterna och då hör ju inte han allt buller😂

Nu fortsatte vi mot Spanien med stormsteg! Vi längtade båda efter att få lämna Frankrike men först körde vi av motorvägen för att hitta något ställe att handla på och hade tur för vi kom direkt till ett köpcenter. Där handlade vi lite grönsaker, kryddor, vatten, vad vi hoppas är yoghurt och lite vin inför helgen. Blir imponerad när man kan handla sprit på en mataffär😄. Äntligen så såg vi nu hur vi började närma oss Spanien för landskapet blev helt annorlunda och nu såg vi de stora bergskedjorna i bakgrunden. Så äntligen körde vi in i Spanien och kom till San Sebastien där vi hittade en ”Autocamp for campers”, en jättefin ställplats med allt som behövs och ett mycket trevligt värdpar. Här kom vi också åt WiFi så det är tack vare den som jag nu äntligen kan nå er. Här har vi nu stått två dagar och det har varit skönt. Vi känner att vi behöver vila lite efter all körning som är väldigt slitsam pga av all trafik och naturligtvis för att vi inte är vana med varken filkörning, trafikmängden eller hastigheten.

Vårt äventyr har bara börjat och vi ser verkligen fram emot det som komma skall. Ha det underbart tills vi hörs av igen.

PS. Är det någon som kan lösa problemet med mitt WIFi så får ni gärna höra av er så kanske jag kan skriva oftare på bloggen😄 Det som är problemet är att jag har full signal men kommer inte ut på nätverket. Min nyaste router är en TP-Link, Archer 200. Jag har försökt att gå in i appen och ändra inställningarna men det fungerar inte, jag får hela tiden lägga till en ny enhet men kommer inte in i den som jag registrerar. Tacksam för all hjälp jag kan få.