Kvalitetsliv

Det var den sommaren

Det känns som att tiden rinner iväg fortare än jag hinner följa med… Sist jag skrev så var det vår och nu är hösten här, sommar och semester är över och jag har inte delat med mig av någonting 😢Varje helg tänker jag att jag ska sätta mig och skriva om min/vår sommar men helt plötsligt så är det måndag igen. Ska försöka skärpa mig och jag är så tacksamma för alla er som fortfarande orkar vänta på mina inlägg.

Sommar och semester, vi kan då verkligen inte klaga på denna underbara sommar. Äntligen så fick vi de ljumma sommarkvällarna och nätterna som jag älskar (det är synd att man måste sova också). Semester fick jag i mitten av juli och den började tillsammans med våra goda vänner från Örsundsbro som kom och hälsade på. Vi hann uppleva Mannaminne, ett friluftsmuseum som Anders Åberg byggt upp med start 1980. Det är svårt att beskriva detta område så jag kan rekommendera er att gå in på hemsidan, www.mannaminne.se. Fast jag har bott här över tjugo år så har jag aldrig varit och tittat på det museum som han har byggt upp. Det är tur att våra vänner kommer så att vi får uppleva saker i vår närmiljö också .😊

Veckan gick fort och efter de hade åkt hem så packade vi ihop och startade vår resa mot Strömsund i Jämtland där våra vänner från Strängnäs mötte upp. Återigen blev det en ”turistresa” nu i mina hemtrakter när vi åkte Vildmarksvägen ”bakvägen” från Strömsund till Vilhelmina. Jag har alltid åkt den från Vilhelminahållet och då enbart som transportsträcka över till Norge. Nu blev det alltså en turistresa med besök både vid Hällingsåfallet och Gaustafallet (jag visste inte ens att de fanns). Tyvärr så kunde vi inte gå till Korallgrottan eftersom man inte får gå dit själv utan måste boka guide. Vi åkte över Stekenjokk och fortsatte mot Stalon där vi slog läger på min systers tomt med utsikt över Malgomaj. Tre fina dagar med underbart väder, fiske och god mat 😊😋.

Vår färd fortsatte sedan mot Sorsele, Jokkmokk och Messauredammen där vi slog läger. Är man i norrland så måste man ju äta surströmming så det gjorde vi. Liviu var riktigt modig och åt faktiskt en surströmmingsklämma. Om han tyckte det var gott? Njaaa… jag är inte så säker på det😂 Tanken var att vi skulle fortsätta upp mot Stora Sjöfallet men insåg att vi hade fått nog av dåliga grusvägar (vägen till Hällingsåfallet var FRUKTANSVÄRD, jag var säker på att bilen skulle ramla isär, det var tur att fallet var så vackert att det var värt den skakiga resan) så vi tvärändrade vår rutt och åkte till Boden istället och gick på Försvarets Museum vilket i all fall ”pojkarna” tyckte var väldigt intressant, allra helst Kurt-Åke som är gammal militär 😊.

Efter Boden åkte vi mot kusten igen och skulle åka till en ställplats på Mörön som vi besökt tidigare men som tyvärr hade stängt. Anledningen till stängningen var att gästerna inte hade kunnat hålla rent efter sig utan lämnat skräp och förstört. Det är så tråkigt att alla inte kan ta sitt ansvar och vara rädda om dessa små pärlor så att de kan finnas kvar. Vid den platsen fanns det också ett sälmuseum som visade säljakten som bedrivits tidigare men det var naturligtvis också stängt. Vi hittade en ny ställplats vid Vallens fritidsområde som hade öppnat 2020 och som är under uppbyggnad. Tidigare så hade det varit sommarkoloni för barn och ungdomar men nu skulle de bygga upp en ställplats med elstolpar, nu hade vi sladdar som låg lite överallt på gräsplanen, inte det säkraste kanske… På lördagskvällen var det pubafton där de hade full servering med mat, dryck och ett inhemskt liveband som spelade. Mycket trevligt!

Efter några dagar i Vallen med fiske (fick inte en enda) och lite cykelutflykter så åkte vi vidare mot Stenträsk och den fina ställplatsen som finns där. Vi eldade i kåtan, åt god mat och njöt så mycket vi kunde av de sista dagarna tillsammans med Liviu och Gabi som sedan fortsatte hemåt. Vi fortsatte mot Umeå och hamnade till slut i Lilltuvan vid Ume Älvdal. En fin plats på kajen vid Tuvans naturreservat där vi var ute och gick på leden som de gjort runt hela ön vid Umeälvens delta, fortfarande med underbart väder. En natt blev det vid Lilltuvan och sedan körde vi ner till Obbola där vi ställde oss längst ute på en udde utanför Obbolas båtklubb. När vi hade slagit läger kom vårt ena bonus barnbarn på besök och senare på kvällen kom min äldste son och hans fru, en mycket trevlig kväll. Det har ju inte blivit så ofta vi har träffats nu pga Covid 19.

Lördag åkte vi upp till Umeå och plockade upp mitt äldsta barnbarn som enligt tradition brukar vara hos oss en vecka varje sommar, hennes bror har svikit oss nu (tydligen så är flickvännen viktigare än farmor, hur det nu kan komma sig🤔) så det blev bara ett barn vi fick med oss. Men, jag är tacksam att hon fortfarande vill komma till farmor.

I år åkte vi inte ut och tältade utan vi åkte med husbilen till vårt favoritställe, Barsta i Nordingrå. Eftersom hela den här sommaren gått ut på att vi gjort och sett saker som vi inte har förut så blev det så i Barsta också när vi tog båten över till Högbonden och gick upp till fyren Sveriges näst högst belägna fyr. Hur många gånger har vi stått i Barsta och inte varit ut till Högbonden? Ja nu blev det i alla fall av så check på den. Vi avslutade en underbar dag med en fantastisk middag på Skutskepparen (restaurangen i Barsta) där vi aldrig heller hade varit. Under natten kom ett jätteoväder med blåst och regn över oss så vi var tvungna att rusa ut i morgonrockarna och försöka rädda markisen som dels var vattenfylld och dels höll på att blåsa sönder. Jag skulle hålla i markisen medan Kurt-Åke skulle försöka tömma den på vatten innan vi kunde veva in den och vad hände? Jo jag höll markisen och stod helt fel så när min fina (?) man höjde markisen fick jag allt, och jag menar allt! vatten över mig. Nåja, vi fick in markisen hel och jag kom in i bilen blöt som en dränkt kattunge . Bellis blev så förvånad när hon dagen efter fick reda på vårt äventyr för trots att vi både pratade och levde rövare så sov hon som en liten ängel och hade inte hört eller märkt något alls. Tänk om man hade barns förmåga att sova, även när det är naturkatastrofer 😍. Nästa dag gick vi ut till Rotsidan också (där vi faktiskt har varit) och eftersom det var sommar så var det bad som gällde men med de stora vågorna som slog över klipporna nöjde vi oss med att leka sjöjungfrur och satt på klippan och lät vågorna duscha oss. Vi hade det vi gjorde för att hålla oss kvar när de stora vågorna slog upp över oss. En helt underbar dag med Bellis💖💖💖 Nu var det bara en natt kvar innan vi skulle åka hem och bara två dagar kvar innan denna vecka med mitt älskade barnbarn var över för den här gången.

Så var semestern slut och vardagen med jobb började igen och det kändes ganska ok. Man är ju inställd på att börja jobba så då är det ju bara som det är. Jag började med att göra en tjusig bild med 40 rutor, en ruta för varje vecka som jag har kvar till pensionen, och satte upp på väggen till mina kollegors stora förtret. 40 veckor, det är egentligen inte mycket och i skrivande stund så är det bara 31 veckor kvar.

Skönt läge😊

Vi brukar ju göra en tripp på hösten också så jag tog några dagar ledigt så att vi kunde göra en liten fjälltripp. Inbillade oss att vi skulle hitta kantareller i Klimpfjäll där alla har plockat jättemycket svamp. Men inte vi. Vi hittade inte en enda stackars kantarell trots att vi gick flera kilometer, bytte ställe och gick några kilometer till. Ingen svamp, jo men inga kantareller. Det är nästan sorgligt, jag är 61 år och har aldrig sett en levande kantarell (en svamp på rot alltså 😊). Nu i år när det verkar ha varit såna mängder så trodde jag att jag åtminstone skulle få se en stackare , men inte det inte. Jag får väl trösta mig med att vi hade underbara dagar med fantastiskt väder och sköna vandringar i vacker natur, och det är ju inte fy skam det heller.

Jag har dessutom haft en alldeles egen helg med min älskade syster. Eftersom det har varit en pandemi så fick jag inte min 60 års present av henne när jag fyllde 60 år utan hon hade bokat nu istället, ett födelsedagspaket på hotell Lappland i Lycksele i minisvit med bubbel på rummet, trerätters middag både fredag och lördag samt spa. Helt fantastiskt! Jag fick dessutom en fotzonsmassage på EcoSpa (i Lycksele), otroligt skönt och otroligt ont! TACK! Älskade syster för en underbar helg tillsammans med den bästa syster som finns! 💕💕💕

Hösten är verkligen här nu, i morse när jag åkte in till jobbet var det frost brrr, det känns inte som att jag vill ha någon vinter. Vi har gjort höstfint ute och krattat vår lilla gräsplätt, tagit bort blomkrukorna och satt upp ljusträden. Det blev så fint. Förra helgen var vi upp med husbilen till Vännäs för att se om vi fick ner Humlan på sonens gård. Det var ju lite spännande eftersom vi måste backa ganska brant ner på gården och Humlan är ju ganska stor . Men det gick bra😊 Sonen fyllde 38 år på lördag och min älskade man blev 71 år på söndag så det blev ett riktigt ”födelsedagsfyllande”.

Det är skönt att det snart är advent så att man får pynta med lite ljus för att lysa upp det genomträngande mörkret som råder nu. Förhoppningsvis får vi lite mera snö så att vi får lite riktig vinterkänsla. Julen har vi planerat enligt ”the same procedure as last year” så vi har bokat julbord på hotell Lappland på julaftonen och boende på Ansia camping. Har tagit ledigt mellan jul och nyår så då åker vi nog upp till fjälls så vi får pussa på barn och barnbarn.

I helgen har det varit fantastiskt vackert med lite snö, kallt och strålande sol och vi passade på att vara ute och njuta🌞